Proiect fotografic de Daniel I. Iancu
Ideea s-a născut de mult. Nu am deslușit atunci, prin 2007, adică cu vreo 13 ani în urmă, că totul va deveni un proiect ce a continuat cu expoziții personale și două volume despre Arhitectura tradițională din județul Hunedoara (2015, ediția în română, 2018, ediție bilingvă în română și engleză). Totul a fost posibil datorită conducerii Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara.
Fotografii cu case vechi, părăsite și izolate am mai făcut și înainte de 2007. Cu un Smena, cu un Canon, cu un Olympus, cu un Sony… Săpuniere. Dar nu m-am axat până atunci pe detalii tehnice ci mai mult pe ceea ce doream să fiu: un pozar. Să am amintiri despre gospodării acum dispărute, ale căror imagini le caut și azi prin tot felul de foldere. unele dispărute din cauze tehnice, fiind un adept fidel al fotografiei documentare.
Nikonist convins la ora actuală, de-a lungul timpului am făcut poze și cu un Sony Alfa 200 și cu nu mai știu ce fel Canon-uri. Nu asta contează. Ceea ce a rămas în urmă sunt fotografii, expoziții, cataloage și albume despre „sate la marginea lumii” și nu numai. Despre dispariția tradițiilor. Nu am încercat niciodată să regizez evenimente. Consider că fotografia etnografico-documentară este un element esențial în păstrarea, cel puțin la nivel vizual, a unor tradiții pe cale de dispariție. Ideea principală însă, în opinia mea, nu este doar de a poza și a pune pe net. Ideea este să le păstrăm, să le adunăm, să le conservăm. Să le distribuim și fizic, nu doar în on-line. Să nu mergi într-un loc doar pentru a face fotografii, ci pentru a face fotografii care să stea la baza unor viitoare cercetări istorico-etnografice, dar mai ales pentru a păstra amintirea unor locuri precum cele ale copilăriei, sau care ne amintesc de acestea…
Sate la marginea lumii este un asemenea proiect. Și v-a continua!!!